За една порция
-
3 яйца
-
З с.л. мазнина
-
¾ ч.ч. кисело мляко
-
3 с.л. натрошено сирене
-
З склидки счукан чесън
-
1 ч.л. оцет
-
½ ч.л. червен пипер
-
Сол на вкус
В кипяща подсолена и подкиселена вода варим яйцата до забулване. Разбиваме киселото мляко с чесъна и натрошеното сирене.Изсипваме го в подходяща чиния, слагаме върху него яйцата. Сгорещяваме мазнината, прибавяме червения пипер, разбъркваме и изсипваме върху яйцата.
ЯЙЦА ПО СЕЛСКИ
За две порции
-
4 яйца
-
5 с.л. мазнина
-
1 глава лук
-
1 червена чушка
-
1 зелена чушка
-
4 домата
-
черен пипер
-
червен пипер
-
сол на вкус
Задушаваме лука в мазнината, прибавяме чушките, нарязани на кръгчета и запържваме.Поръсваме с пипера и солта, добавяме обелените и нарязани на кубчета домати. Варим до сгъстяване на соса. Изсипваме в подходяща тавичка, правим четири трапчинки, в които счупваме по едно яйце. Запичаме 10- 15 мин. В предварително сгорещена фурна.
ЯЙЦА С КИСЕЛО МЛЯКО НА ФУРНА
За две порции
-
4 яйца
-
2 филии бял хляб/без кората/
-
2 с.л.олио
-
4 стръка зелен лук
-
100 гр.цедено кисело мляко
-
Сол
-
Червен пипер
-
30 гр.краве масло
На дъното на огнеупорен съд поставяме хлебните филии и поръсваме с олио. Върху тях чукваме едно до друго яйцата. Заливаме с киселото мляко, разбито със сол, червения пипер и ситно нарязания лук. Поръсваме с парченца краве масло и печем в предварително загрята фурна 20 минути.
ПЪЛНЕНИ КАРТОФИ С ЯЙЦА
-
4 яйца
-
150 гр.сирене
-
1 глава лук
-
1 зелена чушка
-
1 домат
-
100 гр.кашкавал
-
олио
-
Магданоз
-
Сол
-
Щипка захар
-
4 - 5 едри картофа.
Варим необелените картофи в подсолено вода до полуготовност. След като изстинат издълбаваме сърцевината с лъжичка. Поръсваме със сол и и разтопено масло.
Задушаваме ситно нарязаният лук в олио с две щипки сол и щипка захар. Прибавяме нарязаните на дребно чушка, после домата.Слагаме натрошеното сирене и магданоза . Счукваме яйцата и разбъркваме.
Пълним картофите с плънката. Отгоре поръсваме с настъргания кашкавал. Печем в силно загрята фурна 15 минути.
ЯЙЦА ПО ЛОВДЖИЙСКИ
-
8 яйца
-
100 гр. гъби
-
200 гр.пилешки дробчета
-
1 глава лук
-
1 с.л.доматено пюре
-
2 с.л.бяло вино
-
60 гр.краве масло
-
Сол
-
Черен пипер
-
Магданоз
Нарязаните на ситно гъби и дробчета запържваме в маслото. Прибавяме наситнения лук, сол и черен пипер. Когато лукът омекне, добавяме виното. Изчакваме да изври и добавяме доматеното пюре и магданоза, нарязан на ситно.Отстраняваме от котлона. Отделно разбиваме яйцата със сол и черен пипер. Пържим омлет. Щом се запекат отдолу изсипваме в средата на всеки омлет част от готовата смес и прегъваме на две.