Производство на пресни яйца за консумация Производство на пресни яйца за консумация

Животновъдство

Агри.СС ЕООД предлага висококачествени яйца от подово отглеждани птици.

Нашите яйца са произведени с гарантирано качество и контрол, сортирани и опаковани в съответствие с европейските стандарти. 

 

С грижата към нашите птици ние гарантираме високо качество:

  • Изхранване на птиците с комбинирани фуражи от собствено производство с гарантирано качество и контрол;
  • Отглеждане на птиците в модернизирано стопанство на площ от 120 дка,
    сертифицирано за хуманно отглеждане на стокови носачки;
  • Яйцата се събират ежедневно и по специален път директно постъпват на машината за сортиране
  • Яйцата се окачествяват, сортират, маркират и опаковат от последно поколение сортировъчна машина, снабдена с електронен овоскоп, кръвдетектор.
  • В опаковки на яйца от 6, 10, 18, 180 броя, както и на палети по 9 000 и 10 800бр.

 

Хранителни качества на яйцата

Птичите яйца са ценна храна още от далечни времена, когато хората се препитавали с ловуване и за първи път опитомили птиците. В египетска пирамида, построена през 1420 г. преди новата ера, учени забелязват рисунки на мъж с подноси с щраусови яйца и яйца на пеликан. В Древен Рим яйцата са консервирани по различни начини и често храненето започва с ястия, приготвени с тях. През 17 век във Франция са популярни бърканите яйца с кисели плодови сокове. През 19 век се заражда технологията за сушене на яйца, още преди да се прибегне към замразяването им.
Производството на сушени яйчни смеси значително се увеличава по времето на Втората Световна Война, тъй като има за цел изхранването на американските войски и техните съюзници.
Яйцето се състои от 3 основни съставни части -черупка, белтък и жълтък. Най-голямо относително тегло има жълтъка -около 50%.
 
Черупката е изградена от калциев и магнезиев карбонати, фосфати и др. На 1 см2 тя има между 100 и 150 пори. Над черупката има т.нар. надчерупкова обвивка .Тя защитава черупката от бързо изпарение на водата. От вътрешната страна на черупката има закрепена белтъчна обвивка, която се нарича подчерупкова обвивка. Под нея има още една, която е надбелтъчна. Между двете обвивки, в по-тъпия край на яйцето се образува газова камера .
 
Белтъкът на яйцето служи за защита на жълтъка и за допълнително хранене на зародиша. Състои се от около 85-90% вода, белтъчни и под 1% въглехидрати, мазнини и минерални вещества. Мазнините, съдържащи се в белтъка, основно са полиненаситени и поради това безвредни. Белтъчните вещества, които се съдържат в него са коналбумин, овоалбумин и др. 
 
Жълтъкът е най-ценната хранителна част на яйцето. Той служи за храна на растящия зародиш. Състои се от жълтъчна обвивка , жълтъчно кълбо състоящо се от светъл  и тъмен жълтък  и зародиш . Около половината от съдържанието на жълтъка е вода. В жълтъка се съдържат и витамините А, D и E. В жълтъка, за разлика от белтъка има холестерин. 
 
Хранителна стойност на яйцата
Посочените данни се отнасят за едно цяло твърдосварено кокоше яйце

Хранително вещество

Цяло яйце

Белтък

Жълтък

Калоричност (kcal)

75

17

59

Белтъчини (g)

6.25

3.52

2.78

Общо мазнини (g)

5.01

0

5.12

Общо въглехидрати (g)

0.6

0.3

0 .3

Мастни киселини (g)

4.33

0

4.33

Наситени мазнини (g)

1.55

0

1.55

Мононаситени мазнини (g)

1.91

0

1.91

Полинаситени мазнини (g)

0.68

0

0.68

Холестерол (mg)

213

0

213

Тиамин (mg)

0.031

0.002

0.028

Рибофлавин (mg)

0.254

0.151

0.103

Ниацин (mg)

0.036

0.031

0.005

Витамин B6 (mg)

0.070

0.001

0.0069

Фолиева киселина (mcg)

23.5

1.0

22.5

Витамин B12 (mcg)

0.50

0.07

0.43

Витамин A (IU)

317.5

0

317

Витамин  E (mg)

0.70

0

0.70

Витамин  D (IU)

24.5

0

24.5

Холин (mg)

215.1

0.42

214.6

Биотин (mcg)

9.98

2.34

7.58

Калций, Ca (mg)

25

2

23

Желязо, Fe (mg)

0.72

0.01

0.59

Магнезий, Mg (mg)

5

4

1

Мед, Cu (mg)

0.007

0.002

0.004

Йод, I (mg)

0.024

0.001

0.022

Цин, Zn (mg)

0.55

0

0.52

Натрий, Na (mg)

63

55

7

Магнезий, Mn (mg)

0.012

0.001

0.012

За нас

Местоположение на Агри.СС ЕООДАГРИ.СС” ЕООД обработва 30 000 дка земеделска земя, отглежда над 200 000 бр. кокошки носачки в собствен птицекомплекс с площ от 120 дка, притежава складова база за преработка, сушене и съхранение на 27 000 тона зърнена продукция, извършва транспортна дейност на пътници и товари със собствени транспортни средства, притежава автогара, пункт за годишни технически ...

Виж повече

9500 Генерал Тошево
ул. "Васил Априлов" 2
тел.: 05731 3912; 05731 3924
факс: 05731 3918
e-mail: agris@abv.bg

Използваме "бисквитки", за да гарантираме, че ви предоставяме услугите си по възможно най-добрия начин на този уебсайт. За да научите повече за "бисквитките" и как обработваме личните данни, посетете Общи условия.